7 november 2025
We hebben regelmatig nieuwe producten. Maar nu hebben we wel een heel bijzonder en leuke introductie: carobe en fruitspread.
Wellicht ken je carobe allang van vroegere tijden. Langzaamaan is dit mooie product bijna uit de winkels verdwenen. Erg zonde, want het is niet alleen heel lekker, maar ook klimaatbestendig. De carobeboom groeit namelijk uitstekend onder alle omstandigheden: van zeer vochtige tot zeer droge klimaten. Met de klimaatverandering is het dus zeker (weer) een interessant product om te telen.

Ken je het niet? Dan leggen we natuurlijk graag uit wat het is. Carobe is een vervanger voor cacao of cacaopoeder. Het wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom, vaak ook wel de Carobeboom genoemd, en wordt gemaakt van de donkerbruine zaden die in de peulen van de boom zitten. Na de oogst worden de carobepeulen gedroogd en gezeefd. Vervolgens gaan de peulen de oven in en worden ze geroosterd.
Carobe heeft, in tegenstelling tot cacao, van nature een zoete, karamelachtige smaak met een hint van noten. Daardoor hoef je in bereidingen met carobe minder suiker toe te voegen voor een zoete smaak. Het bevat dus van nature een grotere hoeveelheid suikers dan cacao, maar tegelijk minder vetten. Ook bevat het geen theobromine, een soort cafeïne die van nature wel aanwezig is in de cacaoboom.
Carob wordt nogal eens verward met het andere poeder wat wordt gewonnen van de johannesbroodboom: johannesbroodpitmeel, verkregen door het malen van de kiemende zaden van de boom. Dit geeft een heel ander product dan carobe en wordt gebruikt als emulgator (verdikkingsmiddel). Ook wordt het veel gebruikt om babyvoeding in te dikken om zo reflux (spugen) te verhelpen.
Terug naar onze nieuwe aanwinst: carobe en fruit spread! Onze goede kennis in de biologische sector Alexander Maksimovic importeert het uit zijn thuisland Kroatië. Daar is de spread ontwikkelt en wordt het op kleine schaal geproduceerd met de beste kwaliteit fruit. De basis voor de carobepasta is rijstmelk en dus is het lactosevrij. De carobepasta wordt gemengd met fruit om een bijzondere frisse en tegelijk zoete smaak te geven. Ze zijn er in drie varianten: zure kersen, sinaasappel en vijgen. Heerlijk en echt even wat anders voor op brood of een toastje. Om je kennis te laten maken met dit unieke product, is het deze week bij ons in de keuken te proeven. En uiteraard hebben we een mooie introductie aanbiedingsprijs.
