Courgette carpaccio

31 juli 2025

In Werkhoven telen Rudi en Astrid op hun kleinschalige gemengde boerderij ‘Het Oude Klooster’ courgettes. De oogst is goed; bijna elke dag kunnen ze wel 8 à 10 kratjes vol maken. Hou je dus niet in en eet lekker veel courgettes deze dagen: gazpacho, frittata, scarpaccio, carpaccio, quiche, soep, in sesam-soja marinade…

Ingrediënten voorgerecht voor 4 personen

  • 2 courgettes
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 150 gr ricotta
  • versgemalen peper en zout naar smaak
  • 30 gr hazelnoten
  • 1 handje rucola
  • 10 basilicumblaadjes
  • 30 gr Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Snij de steel en het kontje van de courgettes en snij in flinterdunne plakjes. Bestrijk een grillpan met een beetje olijfolie en grill de courgetteplakjes licht.
  • Neem vier mooie, grote borden en verdeel de courgetteplakjes hier in cirkels dakpansgewijs over.
  • Rasp de citroen en knijp het sap in een kom. Meng hier de ricotta en naar smaak versgemalen peper en zout toe.
  • Hak de hazelnoten in grove stukken. Bak ze op laag vuur zonder olie in een koekenpan goudbruin.
  • Verdeel het ricottamengsel in flinke druppels over de courgette carpaccio.
  • Hak de rucola en basilicum in grove stukken.
  • Verdeel de gehakte hazelnoten, rucola, basilicum en een scheutje olijfolie over de carpaccio.
  • Maak af met wat grove krullen Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!