31 juli 2025
In Werkhoven telen Rudi en Astrid op hun kleinschalige gemengde boerderij ‘Het Oude Klooster’ courgettes. De oogst is goed; bijna elke dag kunnen ze wel 8 à 10 kratjes vol maken. Hou je dus niet in en eet lekker veel courgettes deze dagen: gazpacho, frittata, scarpaccio, carpaccio, quiche, soep, in sesam-soja marinade…
Ingrediënten voorgerecht voor 4 personen
- 2 courgettes
- olijfolie
- 1 citroen
- 150 gr ricotta
- versgemalen peper en zout naar smaak
- 30 gr hazelnoten
- 1 handje rucola
- 10 basilicumblaadjes
- 30 gr Parmezaanse kaas

Bereiding
- Snij de steel en het kontje van de courgettes en snij in flinterdunne plakjes. Bestrijk een grillpan met een beetje olijfolie en grill de courgetteplakjes licht.
- Neem vier mooie, grote borden en verdeel de courgetteplakjes hier in cirkels dakpansgewijs over.
- Rasp de citroen en knijp het sap in een kom. Meng hier de ricotta en naar smaak versgemalen peper en zout toe.
- Hak de hazelnoten in grove stukken. Bak ze op laag vuur zonder olie in een koekenpan goudbruin.
- Verdeel het ricottamengsel in flinke druppels over de courgette carpaccio.
- Hak de rucola en basilicum in grove stukken.
- Verdeel de gehakte hazelnoten, rucola, basilicum en een scheutje olijfolie over de carpaccio.
- Maak af met wat grove krullen Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!