Courgette carpaccio

31 juli 2025

In Werkhoven telen Rudi en Astrid op hun kleinschalige gemengde boerderij ‘Het Oude Klooster’ courgettes. De oogst is goed; bijna elke dag kunnen ze wel 8 à 10 kratjes vol maken. Hou je dus niet in en eet lekker veel courgettes deze dagen: gazpacho, frittata, scarpaccio, carpaccio, quiche, soep, in sesam-soja marinade…

Ingrediënten voorgerecht voor 4 personen

  • 2 courgettes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bosuitjes
  • olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 200 ml Griekse yoghurt en een beetje voor de garnering
  • 200 ml groentebouillon
  • 10 muntblaadjes
  • 10 basilicumblaadjes
  • versgemalen peper en zout naar smaak 

Bereiding

  • Snij de steel en het kontje van de courgettes en snij in blokjes.
  • Plet de knoflook, verwijder de schil en snij fijn. Snij de bosui in ringen.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot en voeg de courgette, knoflook en bosui toe. Bak een paar minuutjes en stoof vervolgens met deksel op de pan in 20 minuten gaar. Voeg het water toe en laat nog 5 minuten koken. Laat even afkoelen.
  • Doe de gesmoorde courgette samen met de citroensap, olijfolie, Griekse yoghurt, groentebouillon, vijf muntblaadjes en basilicum in een blender en mix tot een glad mengel. Proef en voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe.
  • Laat de gazpacho nu helemaal afkoelen. Eerst buiten de koelkast en daarna minimaal twee uur in de koelkast. De gazpacho is het lekkerst als het door en door koud is.
  • Verdeel de gazpacho over vier kommen en garneer met een lepel Griekse yoghurt, wat druppels olijfolie en een muntblaadje.

Eet smakelijk!