31 juli 2025
In Werkhoven telen Rudi en Astrid op hun kleinschalige gemengde boerderij ‘Het Oude Klooster’ courgettes. De oogst is goed; bijna elke dag kunnen ze wel 8 à 10 kratjes vol maken. Hou je dus niet in en eet lekker veel courgettes deze dagen: gazpacho, frittata, scarpaccio, carpaccio, quiche, soep, in sesam-soja marinade…
Ingrediënten voor bijgerecht voor 4 personen
- 2 courgettes
- 2 teentjes knoflook
- 4 el sojasaus
- 4 tl sriracha
- 2 el citroensap
- 2 el sesamzaad
- 1 el wokolie
- 2 el sesamolie
- 3 bosuitjes

Bereiding
- Snij de steel en het kontje van de courgettes en snij ze in blokjes.
- Pel en snij de knoflook fijn. Meng samen met de sojasaus, sriracha en citroensap tot een marinade. Hussel de courgetteblokjes in de marinade en laat 30 minuten marineren.
- Verwarm een koekenpan op laag vuur en rooster de sesamzaadjes goudbruin. Haal het sesamzaad uit de pan en zet apart.
- Doe beide oliën in de pan en bak de courgette kort aan. Laat vervolgens met de deksel op de pan op laag vuur zo’n 10 minuten smoren.
- Hak de bosui in dunne ringetjes.
- Verdeel de sesamzaad en de bosui over de courgetteblokjes.
Eet smakelijk!