Courgette in sesam-soja marinade

31 juli 2025

In Werkhoven telen Rudi en Astrid op hun kleinschalige gemengde boerderij ‘Het Oude Klooster’ courgettes. De oogst is goed; bijna elke dag kunnen ze wel 8 à 10 kratjes vol maken. Hou je dus niet in en eet lekker veel courgettes deze dagen: gazpacho, frittata, scarpaccio, carpaccio, quiche, soep, in sesam-soja marinade…

Ingrediënten voor bijgerecht voor 4 personen

  • 2 courgettes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el sojasaus
  • 4 tl sriracha
  • 2 el citroensap
  • 2 el sesamzaad
  • 1 el wokolie
  • 2 el sesamolie
  • 3 bosuitjes

Bereiding

  • Snij de steel en het kontje van de courgettes en snij ze in blokjes.
  • Pel en snij de knoflook fijn. Meng samen met de sojasaus, sriracha en citroensap tot een marinade. Hussel de courgetteblokjes in de marinade en laat 30 minuten marineren.
  • Verwarm een koekenpan op laag vuur en rooster de sesamzaadjes goudbruin. Haal het sesamzaad uit de pan en zet apart.
  • Doe beide oliën in de pan en bak de courgette kort aan. Laat vervolgens met de deksel op de pan op laag vuur zo’n 10 minuten smoren.
  • Hak de bosui in dunne ringetjes.
  • Verdeel de sesamzaad en de bosui over de courgetteblokjes.

Eet smakelijk!