Ga naar inhoud
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr spliterwten
- 2 liter water
- 1 grote aardappel
- 4 à 5 laurierblaadjes
- 1 grote prei
- 1 ui
- 1 winterwortel
- ½ knolselderij
- 3 à 4 stengels bleekselderij
- 2 tl bouillonpoeder scheutje olijfolie
- zout & peper
- eventueel een (vegetarische) worst
Bereiding
- Was de spliterwten en laat ze eventueel een half uurtje weken. Doe ze samen met de laurierblaadjes in een soeppan in ruim water en breng aan de kook.
- Schil de aardappel en snij in blokjes. Nadat de spliterwten 45 min op hebben gestaan voeg je de aardappelblokjes. Kook vervolgens nog een 15 tot 30 minuten door totdat de groenten goed gaar zijn.
- Snij de overige groenten fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en doe hier wat versgemalen peper in. Vervolgens de fijngesneden groenten samen met een kopje water erbij doen en al roerend een kwartiertje opzetten.
- Haal de laurierblaadjes uit de erwten. Doe de bouillonpoeder bij de erwten en pureer het geheel met een staafmixer.
- Doe vervolgens de groenten bij de gepureerde erwten en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep eventueel met een in stukken gesneden (vegetarische) worst.