In Werkhoven hebben Rudi en Astrid een kleinschalige gemengde boerderij ‘Het Oude Klooster’. Daar staan in hun boomgaard ook twee bomen Mirabellen pruimen. Dit zijn weliswaar kleine pruimpjes, maar groots in smaak; intens zoet van smaak, sappig en met een loszittende pit. Heerlijk om zo uit het vuistje te eten of om compote van te maken. Zie onder hoe je dat doet.
Ingrediënten
- 500 gr Mirabellen
- 100-125 gr suiker
- 1 el citroensap
- 2 el citroenrasp
- eventueel maiszetmeel om te binden
Bereiding
- Snij de mirabellen doormidden en verwijder de pitten.
- Doe in een pan met een klein laagje kokend water.
- Voeg het rasp en de sap van de suiker en citroen aan de mirabellen toe. Als je een echte zoetekauw bent, voeg je wat meer suiker toe.
- Laat 10 minuten pruttelen zodat de suiker oplost en je een goede compotestructuur krijgt met wat meer hele vruchtjes. Wil je een meer egale jamstructuur waarin de vruchtjes wat meer uiteenvallen? Laat het dan wat langer pruttelen. Wil je een wat dikkere jam? Voeg dan een beetje maizena toe die je vooraf in wat water losklopt.
- Doe in een goed schoongemaakte pot en bewaar in de koelkast.
