De Groene Winkel recyclet uw kurken

Sinds kort vind u in onze winkel een zuil waarin kurk verzamelt kan worden. De innovatieve wijnmaker Derrick Neleman is hiermee begonnen, omdat hij zag dat er in landen om ons heen al volop kurk wordt gerecycled. Heel belangrijk om het ook in Nederland te gaan doen, vond hij,  want kurk is zeer duurzaam, brand niet en is waterdicht.

Kurk komt van de kurkeik; een boom die het goed doet in het Middellandse Zeegebied. De kurkeik kan ongeveer 200 jaar oud worden, maar pas na ongeveer 25 jaar heeft de schors de kwaliteit die nodig is voor het goed afsluiten van een wijnfles. En pas 18 jaar later is de kwaliteit op zijn best. Een behoorlijke investering dus voor een boer. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor bijvoorbeeld het aanplanten van eucalyptusbomen. Dit is een ramp voor de gieren en andere vogels die daar leven, maar ook voor de mensen. Kurkeiken branden namelijk niet dus stoppen zij bosbranden.

Om al deze redenen vervangt Neleman binnenkort al zijn schroefdoppen door draaikurken (zijn Nucli wijn is de eerste). Wilt u ook meehelpen kurk te recyclen? Breng dan uw kurken naar De Groene Winkel en vraag onze medewerkers naar de zuil waar u ze in kunt doen.