Remekerkaasboerderij Agrarisch Ondernemer van het jaar 2016

Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort van de biologische boerderij De Groote Voort in Lunteren waar de bekende Remekerkazen worden gemaakt zijn op 31 maart 2016 uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het jaar 2016. Zij mochten uit handen van staatssecretaris Martijn van Dam hun prijs in ontvangst nemen: een cheque van € 12 500 euro.

De titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar werd voor het eerst uitgereikt in 1995 en de jury bestaat uit deskundigen uit de landbouwwereld, Wageningen UR, het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelen) enz.  De voorzitter is Albert Jan Maat, algemeen voorzitter van LTO Nederland. Bij de beoordeling wordt gelet op de technische en financiële resultaten, de toekomstvisie van de ondernemer en de vraag of hij of zij verantwoorde risico’s neemt.

Bijzonder aan de manier waarop Jan Dirk, Irene en Peter werken is dat zij een eigen verdienmodel hebben bedacht wat zij natuurlijke duurzaamheid noemen. Hierbij betalen klanten meer voor de kaas en dit stelt hen in staat een hele smaakvolle kaas te maken. Die smaak ontstaat als alles op het bedrijf in evenwicht is. Zo zijn ze al weer 13 jaar geleden gestopt met het geven van antibiotica, mogen de koeien hun hoorns houden, wordt er niet meer geploegd, geen antibiotica gegeven en heeft de rauwmelkse kaas een natuurkorst gekregen. In plaats van antibiotica krijgen de koeien nu kruiden en vruchten waar ze hun vitaminen en mineralen uit halen. Dit alles komt de smaak ten goede.

Meer lezen over De Groote Voort? Kijk op Remeker