Scarpaccio – Polenta flatbread met courgette

31 juli 2025

In Werkhoven telen Rudi en Astrid op hun kleinschalige gemengde boerderij ‘Het Oude Klooster’ courgettes. De oogst is goed; bijna elke dag kunnen ze wel 8 à 10 kratjes vol maken. Hou je dus niet in en eet lekker veel courgettes deze dagen: gazpacho, frittata, scarpaccio, carpaccio, quiche, soep, in sesam-soja marinade…

Ingrediënten voor snack of bijgerecht voor 4 personen

  • 500 gr courgettes
  • 500 gr aardappelen
  • 2 tl zout
  • 1 rode ui
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 150 gr volkorenmeel
  • 50 gr polenta en een handje extra voor de garnering
  • olijfolie
  • versgemalen peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Snij de steel en het kontje van de courgettes. Schil de aardappels. Snij 100 gr van de courgette en de aardappels in dunne plakjes.
  • Rasp het restant van de courgettes en aardappels in een vergiet die je bovenop een kom zet. Voeg twee theelepels zout toe en schep door de rasp. Plaats een bord en een gewicht – denk aan een pak bloem – op het vergiet en laat de courgette- en aardappelrasp een uur uitlekken. Knijp daarna het overige vocht boven de kom uit de rasp totdat je 120 ml vocht hebt verzameld. Is het minder dan 120 ml, voeg dan water toe. De uitgeknepen rasp verzamel je in een andere kom.
  • Verwarm de oven voor op 240 °C graden (220 °C graden bij heteluchtoven).
  • Pel de ui en snij in dunne plakjes en rits de kruidenblaadjes van de steeltjes. Meng samen met het meel en de polenta door de courgette-aardappelrasp.
  • Roer het sap door het mengsel zodat je een consistentie vergelijkbaar met dik cakebeslag krijgt. Is het te dun, voeg dan wat extra meel toe. Is het te dik, voeg dan wat extra water toe.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat en bestrijk met wat olijfolie. Verdeel het beslag in een dikte van een halve centimeter over de bakplaat. Verdeel de plakjes courgette en aardappel er dakpansgewijs overheen.
  • Besprenkel met wat olijfolie en strooi er wat polenta overheen. Verdeel er naar smaak versgemalen peper en zout over.
  • Plaats de ovenplaat in de oven en bak de scarpaccia in 45-55 goudbruin en knapperig.

Eet smakelijk!