Zaterdag 8 nov: proeverij Ommelanden

8 november 2025

We hebben zaterdag 8 november een extra leuke reden om naar onze winkel te komen: Yuri van Craft Diary, Drentse Aa en Ommelanden is namelijk in onze winkel. Een echte alleskenner over zuivel en kaas. Wil je meer te weten komen over de ins en outs van melk, kaas en zuivel? Kom dan zeker even langs! Wil je alleen komen proeven? Dat mag natuurlijk ook!

Craft Diary, Drentse Aa, Ommelanden… het is misschien een beetje ingewikkeld. Simpel gezegd is Craft Diary het bedrijf en maakt zij verschillende producten onder verschillende merknamen. Zo is de schapen- en geiten zuivel te vinden onder de naam Craft Diary en de biodynamische zuivel en kaas onder de naam Ommelanden. En de Drentse Aa? Dat kun je aan Yuri vragen :). Het belangrijkste is dat Yuri de motor achter alle mooie producten is en je er heel veel over kan vertellen. Hij heeft met Craft Diary namelijk al meer dan 30 jaar ervaring met op ambachtelijke wijze produceren van de lekkerste biologische zuivel. In die productie kiest Craft Diary voor een werkwijze die voor duurzaamheid en smaak onbetwistbaar is:

  • Biologisch: Craft Diary verwerkt niet alleen biologische melk, maar werkt met boeren die net een stap verder gaan dan het weglaten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen en echt aandacht hebben voor dier en natuur.
  • Ambachtelijk: Craft Diary gebruikt methodes en recepten die in de moderne zuivelindustrie niet meer gebruikelijk zijn omdat ze teveel tijd kosten, niet efficiënt genoeg zijn of gewoon teveel vakmanschap vragen.
  • Korte keten: door de toelevering van de melk uit de regio en een productieproces met zo min mogelijk bewerking, komen de producten van Craft Diary in zo min mogelijk stapjes naar je toe.

Ommelanden is een relatief nieuw merk dat is ontstaan uit de wens om niet alleen biologische zuivel, maar ook biodynamische zuivel op de markt te brengen. ‘Ommelanden’ is in Groningen een heel bekend begrip; het zijn van oorsprong de gebieden rond een middeleeuwse stad die zorgden voor de toevoer van voedsel naar de stad. Direct om het dorp, vesting of stad(je) had je de landbouwgronden voor de koeien, iets verder weg had je de groente en nog weer iets verder weg had je het fruit. Dát waren de ommelanden. Daarbuiten had je de onlanden – de wildernis en het veen. Al die cirkels om zo’n stad heen, richtten zich allemaal naar binnen toe. Ommelanden Zuivel staat voor die verbinding van stad en platteland, van boer naar consument, maar ook voor de cirkelvormige verbondenheid binnen de voedselproductie die zo typerend is voor biodynamische landbouw: de koe die het land voorziet van mest en melk geeft, de boer die de koe melkt, het graan dat de boer verbouwt.