Baba ganoush met knoflookolie

Vader en zoon Abma maken de heerlijkste olijfolie en azijn met net dat beetje extra; ze voegen kruiden en andere smaakmakers toe waardoor het nóg smaakvoller wordt. De kruiden telen ze zelf in het Noord-Hollandse De Goorn. Dat doen ze in onverwarmde kassen en buiten onder de volle zon. Ze oogsten de kruiden als ze bijna te ver doorgeschoten zijn want dan zit er de meeste smaak aan. Wij verkopen de olijfolie met basilicum, met citroen en met knoflook. Die laatste heb ik gebruikt in dit recept voor baba ganoush.

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 3 aubergines
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine el tahin (sesampasta) zonder zout
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el olijfolie met knoflook van Abma’s
  • 1 citroen
  • versgemalen peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Prik gaatjes in de aubergines en leg op een bakplaat. Rooster de aubergines 30 tot 45 minuten in de oven totdat het vruchtvlees zacht is.
  • Neem uit de oven en laat even rusten en afkoelen.
  • Snij de ‘kroontjes’ van de aubergines en snij ze vervolgens in de lengte doormidden. Schaap met een lepel het vruchtvlees eruit, doe het vruchtvlees in een kom en pureer tot een gladde massa.
  • Pers de knoflook uit en meng samen met de tahin, komijnpoeder en olijfolie met knoflook door de aubergine.
  • Snij de citroen doormidden en pers het citroensap uit boven de kom met aubergines. Roer goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Lekker om te dippen met naanbrood, soepstengel of rauwe groente. Of als beleg op brood of cracker.

Eet smakelijk!