Bulgursalade met aubergine en tahindressing

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

  • 1 hand zonnebloempitten
  • zonnebloemolie naar behoefte
  • 1 grote aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 3 rijpe tomaten
  • 100 gr bulgur
  • 1 hand rozijntjes
  • 2 citroenen
  • 8 takjes verse peterselie
  • 6 takjes verse munt
  • 2 el tahin zonder zout
  • 1 teen knoflook
  • 1 el warm water
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verhit een koekenpan en zet het vuur vervolgens laag. Doe de zonnebloempitten in de pan en bak de pitjes goudbruin. Let op dat je ze regelmatig omroert. Haal uit de pan.
  • Snij het kroontje van de aubergine en snij hem in de lengte door vieren. Snij vervolgens in dunne plakjes van 2 à 3 millimeter. Verhit een koekenpan met zonnebloemolie. Bedek de pan met één laag aubergineplakjes en laat een paar minuutjes bakken. Draai om en bak ook de andere kant goudbruin. Haal uit de pan en herhaal tot de aubergineplakjes op zijn. Voeg nieuwe olie toe als deze is opgedroogd.
  • Snij de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij ze vervolgens in dunne reepjes. Snij de courgette in blokjes. Bak in een koekenpan met zonnebloemolie goudbruin.
  • Snij de tomaten in grove stukken en laat boven een zeef uitlekken.
  • Kook de bulgur volgens de bereidingswijze op de verpakking en laat afkoelen.
  • Wel de rozijntjes circa 10 minuten in een kommetje met warm water. Laat vervolgens uitlekken.
  • Rasp de schil van de citroen boven een kom. Snij doormidden en knijp het sap uit in de kom. Hak de peterselie en munt fijn en doe samen met de bulgur en de ras el hanout in de kom met citroenrasp en -sap. Doe vervolgens ook de aubergine, paprika, tomaat en rozijntjes erbij en meng door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng voor de dressing de tahin met de citroensap van de overgebleven citroenhelft, de geperste knoflookteen en warm water tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de dressing door de salade. Serveer de salade lauwwarm of koud.

Eet smakelijk!