Demeter uitgelegd: variatie in gewassen

21 oktober 2024 – bron: Stichting Demeter

Deze weken extra aandacht in onze winkel voor Demeter, het keurmerk voor biodynamische landbouw. Waarom wij voor Demeter kiezen en wat Demeter betekent? Deel 1 in een reeks.

Wij kiezen waar het kan voor producten van Demeter kwaliteit. Dat doen we omdat Demeter niet alleen voldoet aan de eisen van biologische landbouw, maar daarbovenop extra aandacht heeft voor bodemkwaliteit, dierenwelzijn, pure kwaliteit, natuur en landschap. Die extra aandacht is essentieel om onze aarde door te kunnen geven aan volgende generaties. Maar wat betekent dat nou concreet?

Bodemkwaliteit: variatie om de bodem rust te geven

Biodynamische akkerbouwers en tuinders telen vaak wel twintig à zestig gewassoorten. Deze gewassen telen ze in een rotatie van vijf tot zeven jaar, dat betekent dat bijvoorbeeld wortelen maar eens in de vijf à zeven jaar op hetzelfde perceel worden geteeld. Vruchtwisseling brengt de bodemvruchtbaarheid in balans: het ene gewas haalt namelijk bepaalde voedingsstoffen uit de grond, en het andere gewas brengt ze juist terug. Ook werkt vruchtwisseling preventief tegen ziektes en plagen: de grote variatie aan gewassen trekt een grote variatie aan micro-organismes en insecten aan, die elkaar onder controle houden. Binnen de vruchtwisseling is ook een groenbemester ingepland, zoals grasklaver of Japanse haver. Met deze groenbemester krijgt de bodem rust om te herstellen, aansluitend op het ritme van de natuur.

Vruchtwisseling zorgt dus dat we de bodem niet uitputten. We nemen niet alleen, maar geven ook terug. Het is als het hebben van twee paar schoenen; door ze niet elke dag te dragen, gaan ze langer mee. Maar ze gaan nog langer mee als je ze een beetje aandacht geeft en ze goed onderhoudt.