Hete bliksem

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

  • 1 kilo aardappelen
  • 400 gr Dijkmans zoet (stoofappels)
  • 400 gr Goudreinetten
  • 1 grote ui
  • 50 gr roomboter
  • Scheutje melk
  • Peper en zout naar smaak
  • Voor de zoetekauw een eetlepel honing of appelstroop

Heerlijk in combinatie met uitgebakken spekjes, rookworst of stoofvlees.

Bereiding

  • Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Schil de appels en snij ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en snij de appels in blokjes.
  • Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in parten.
  • Doe de aardappelblokjes in een grote pan. Leg de appels op de aardappels en dek af met de ui. Doe vervolgens water in de pan totdat alles net onder staat. Breng het water aan de kook en laat daarna nog 15 minuutjes zachtjes doorkoken.
  • Prik na 15 minuten in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog wat langer doorkoken. Giet het water af.
  • Stamp de aardappels, appels en uien met een stamper tot een stamppot. Voeg de roomboter en een scheutje melk aan de stamppot toe en stamp goed door. Zo wordt de hete bliksem wat smeuïger. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een eetlepel honing of appelstroop.

Eet smakelijk!