Nieuw: Heideraathoning van Nederlandse bodem

21 oktober 2023

Elmar van de Oase heeft de gok gewaagd en zijn bijen dit jaar heideraathoning laten maken. En het is gelukt! Sinds vandaag bij ons in de winkel te koop.

Normaliter helpen imkers hun bijen en zichzelf een beetje door oude raten te hergebruiken of ijzerdraden te spannen als begin van een nieuwe raat. Deze zijn namelijk steviger dan de raten die de bijen zelf maken, waardoor de honing er makkelijker uit geslingerd kan worden. Maar die raten kun je natuurlijk niet eten.

Elmar verwachtte dit jaar een bovengemiddeld goed jaar voor de heide. Daardoor durfde hij het aan om de eeuwenoude delicatesse uit de Nederlandse heidegebieden te maken. Erg spannend, want als de heide toch niet genoeg nectar gaf, was het een vergeefse poging.

Het resultaat is niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens bijzonder lekker. De extra dunne wasstructuur kun je in zijn geheel in je mond doen. Daar zuig je dan de heerlijk stevige en kruidige heidehoning uit. Op de was kun je verder kauwen, vermalen en doorslikken.

De raten zijn per 400 gram verpakt in ecologisch vetvrij papier en FSC karton. Op deze manier is het verantwoord en stijlvol verpakt en toch nog ‘fietstas-proof’.