Onze geschiedenis

Alweer 40 jaar geleden maakten Rudi en Astrid met biologisch heel bewust de keuze voor de aarde. Destijds was die keuze een stuk minder makkelijk dan nu. Lang niet alles was biologisch verkrijgbaar of van goede kwaliteit. Na 40 jaar runnen Rudi en Astrid de winkel niet meer alleen en staat de nieuwe generatie te trappelen om de winkel voort te zetten.

Sinds 1982 biologisch

Rudi Gerding en Astrid Weidmann leren elkaar eind jaren ’70 kennen. Zij werken allebei bij ‘De Groene Waterman’ in Utrecht; een natuurvoedingswinkel, restaurant en workshopruimte ineen. Na 3 jaar, op 9 januari 1982, openen Rudi en Astrid aan de Nachtegaalstraat hun eigen winkel met cursuscentrum. In oktober 1988 komt de winkel in Zeist er als tweede winkel bij. Na een aantal jaar kiezen Rudi en Astrid om alleen de winkel in Zeist te behouden. Na twee verhuizingen, verbouwingen en uitbreidingen zitten wij sinds 9 november 2010 op de huidige locatie aan de 1e Hogeweg.

De opkomst van boerderij ‘ Het Oude Klooster’

In 2000 verhuizen Rudi en Astrid naar boerderij ‘Het Oude Klooster’ in Werkhoven. Ze krijgen daar een verwaarloosde pruimenboomgaard bij cadeau. En zo komt Rudi’s jongensdroom om boer te worden weer naar boven borrelen. Helemaal als in 2015 de buurman een deel van zijn land aan Rudi en Astrid verkoopt en ze de boeren activiteiten kunnen uitbreiden.

‘Het Oude Klooster’ wordt eerst als biologisch en sinds 2021 als bio-dynamisch gemengd bedrijf gecertificeerd. De opbrengst, zoals pompoenen, (aard)appels, eieren, lamsvlees, maar ook honing en pruimen, wordt verkocht in de winkel. Lees hier meer over ‘Het Oude Klooster’.

Op weg naar een nieuwe generatie

Het boerenbedrijf slokt langzaamaan steeds meer tijd en aandacht van Rudi en Astrid op. Hoewel ze nog lang niet klaar zijn in de winkel, is een stapje terug doen wel welkom. Met hun zoon Roeland en schoondochter Mandy als opvolgers is dat mogelijk.

Vanaf 2008 werkt Roeland bijna elke zaterdag en/of zondag in de winkel. In 2018 maakt hij de stap naar fulltime medewerker en in 2020 naar mede-eigenaar. In 2019 begint Mandy op de zaterdagen op de groente-afdeling te werken. Het jaar daarop gaat zij fulltime in de winkel aan de slag en vanaf 2022 is ook zij mede-eigenaar. Daarmee is het voortbestaan van De Groene Winkel verzekerd.