Tegen voedselverspilling: Piadine toast

13 november 2023

Voor fabrikanten is het soms lastig in te schatten hoeveel van een bepaald product ze moeten maken. Zeker als het gaat om een nieuw product. Soms blijkt op een gegeven moment dat ze de verkoop te hoog hebben ingeschat en dat de houdbaarheidsdatum wel erg dichtbij komt. Dat bleek ook het geval bij de piadine toast van La Bio Idea.

En dus kregen wij afgelopen week een telefoontje; of we tegen een aantrekkelijke prijs een grote hoeveelheid wilden afnemen van hun piadine toast met tomaat en oregano. Wij houden niet van verspilling, maar wel van onze klanten op een meevallertje trakteren. Dus zeiden we ja tegen dit aanbod. Zo hebben we voor een spotprijsje nu tijdelijk de lekkere piadine toasts in onze winkel liggen. Maar ja, wat is dat eigenlijk en wat kun je ermee? Hier een aantal recepten. Eet smakelijk!

Update: Inmiddels hebben we de piadine toast in ons assortiment opgenomen. We kregen namelijk wel erg veel vragen of we nog wat van die lekkere toasts hadden :).

  • Piadine met ham, kaas en tomaat: Beleg de helft van de piadine met 1 plak achterham, wat plakjes Bastiaansen Herfst Pikant belegen en een paar plakjes tomaat. Vouw dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan totdat de kaas gesmolten is. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.
  • Piadine met spinazie, feta en pijnboompitten: Verkruimel 25 gr feta fijn. Roer hier een snufje gedroogde tijm en dille doorheen. Verdeel over de helft van de piadine. Beleg met een handje spinazie en pijnboompitten. Vouw dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.
  • Piadine met mozzarella, zongedroogde tomaat en rauwe ham: Smeer op de helft van de piadine 2 theelepels pesto. Snij een halve bol mozzarella in plakjes en verdeel over de pesto. Snij circa 5 zongedroogde tomaten in reepjes en verdeel over de piadine. Maak af met twee plakjes rauwe ham. Vouw dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan totdat de mozzarella gesmolten is. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.
  • Piadine met pesto, gerookte kip en rucola: Mix een eetlepel roomkaas door een theelepel pesto en smeer dit mengsel op de helft van de piadine. Snij een derde van een gerookte kipfilet in dunne reepjes en verdeel over de pesto. Verdeel hier een handje rucola over. Vouw de piadine dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.
  • Piadine met paddenstoelen, spinazie, truffelolie en mozzarella: Schil een ui, snij fijn en bak glazig in een koekenpan. Snij ondertussen een klein handje paddenstoelen fijn en bak met de ui mee. Verdeel over de helft van de piadine en beleg met een klein handje spinazie. Besprenkel met truffelolie. Snij eenderde van een bol mozzarella in plakjes en verdeel over de piadine. Vouw dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan totdat de mozzarella gesmolten is. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.
  • Piadine met tonijn, cheddar en augurk: Neem eenderde van een blikje tonijn op olijfolie en laat uitlekken. Roer samen met een theelepel mayonaise goed om. Beleg hiermee de helft van de piadine. Snij een augurk en een bosuitje in plakjes en verdeel over de tonijn. Verdeel een plak cheddar over de tonijn. Vouw dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan totdat de cheddar gesmolten is. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.
  • Piadine met gegrilde gekruide courgette, burrata en citroenrasp: Snij zo’n 10 dunne plakjes van een courgette. Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan en bak hierin de courgette. Strooi er een beetje tijm, dille en versgemalen peper en zout over. Verdeel de courgetteplakken over de helft van de piadine. Snij een kwart van een bol burrata in plakjes en verdeel over de courgette. Verdeel een beetje citroenrasp over de burrata. Vouw dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.
  • Piadine met hummus, avocado en veldsla: Beleg de helft van de piadine met 1 á 2 eetlepels hummus. Snij een rijpe avocado in dunne plakken en verdeel over de piadine. Maak af met een klein handje veldsla. Vouw dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.
  • Piadine met brie, walnoten en honing: Beleg de helft van de piadine met 2 plakjes brie. Hak 3 walnoten fijn en verdeel over de brie. Verdeel een theelepel honing over de piadine. Vouw dubbel en rooster op de laagste stand van een tosti-ijzer of laag vuur in een koekenpan totdat de brie gesmolten is. Rooster je het in een koekenpan, keer de piadine dan halverwege om.

Eet smakelijk!